Alle voor- en nadelen van het calorieën tellen

0

Voor sommige mensen is de enige manier om te kunnen afvallen om een diëet te volgen waarbij ze calorieën te tellen om zo wel aan zijn of haar doel te komen. Andere mensen vinden het weer complete onzin. Als je calorieën gaat tellen dan heeft dit wel een aantal voor- en nadelen. Maar het is ook afhankelijk wat jij belangrijk vindt en waar je eventueel gevoelig aan bent. Ik zal je wat meer vertellen over alle voor-en nadelen van het tellen van calorieën en hoe je dit op een handige manier kunt doen.

calorieën tellenWaarom moet je calorieën bijhouden?

Tegenwoordig hoor je het wel vaker, mensen tellen hun calorieën om te kunnen afvallen vanwege hun diëet. Voor mensen die willen aankomen is calorieën tellen ook een handige manier. Je kunt voor zowel afvallen als voor aankomen allerlei voedingstips vinden. Onthoud altijd wel alle tips die je ziet hebben uiteindelijk maar een en hetzelfde doel: verhoog of verlaag je calorieën. Je bent altijd afhankelijk van je caloriebalans die bepaalt namelijk uiteindelijk of je afvalt of aankomt. Eet je meer dan je caloriebehoefte? Dan kun je ervan uitgaan dat je aankomt. Eet je minder dan je caloriebehoefte? Dan val je af. Het is de basis van zowat elk goed dieet, en ook van de meest stevige diëten als het ziekenhuis dieet bijvoorbeeld.

Daarom kun je het beste gelijk vanaf het begin beginnen met calorieën te tellen. In feiten moet het een goed systeem zijn. Maar niet ieder mens is hetzelfde en daarbij is het tellen van calorieën ook weer geen waterdicht plan. Hierdoor zitten er wel wat voor- en nadelen aan, deze zal ik voor je op een rijtje zetten. Zo kun jezelf bepalen of het iets voor jou is of niet.

De voordelen van het tellen van calorieën

Heel wat mensen hebben hun gewicht bereikt door het tellen van de calorieën. Maar de voordelen gaan veel verder dan alleen het tellen.

Bewust van wat je eet

Als je calorieën telt dan word je bewust van wat je allemaal eet. Daarentegen staan veel mensen er niet bij stil wat ze nou precies de hele dag door eten. Als je calorieën telt word je bewust van wat je iedere keer in je mond stopt. Doordat je er bewust van wordt kan jou dit soms al een keerpunt geven in je eetpatroon.

Bewust van het inzicht in je voeding

Je wordt je bewust van wat je eet, maar daarnaast word je ook bewust van je voeding. Door alle calorieën te tellen van de voeding die je eet, leer je elke keer weer wat over de voedingswaren of het wel of geen goede keuze voor jou is.

Controle over je eetpatroon

Als je een diëet volgt is het tellen van calorieën belangrijk hierdoor geef je de controle over jou diëet. Je moet altijd onthouden dat cijfers nooit liegen. Doordat jij je calorieën telt heb je ook de volledige controle om te kunnen afvallen of om aan te komen. Dit wordt ook wel een proces genoemd. Veranderd er naar twee weken niks? Dan moet je de inname van de calorieën aapassen.

Controle over de verhoudingen

Of je nou wilt aankomen of afvallen alles draait om calorieën. Maar je moet wel voldoende eiwitten eten om je spiermassa optimaal te kunnen behouden. Ook moet je voldoende gezonde vetten eten om je hormoonbalans goed te kunnen regelen. Hierbij helpt ook calorieën tellen. Daardoor wordt het doeltreffender om aan te komen of af te vallen en je gezond maar ook je vitaliteit optimaliseert.

tellen van calorieen

De nadelen van het tellen van calorieën

Er zijn altijd wel een aantal nadelen van het tellen van de calorieën. Ondanks dat het zo populair is tegenwoordig doet nog steeds niet iedereen het. Dit komt doordat er toch nog nadelen aan zitten en dit voor hen de doorslag geeft om de stap niet te wagen.

Tellen van calorieën is veel werk

Telkens als je wat wilt gaan eten zal je dit toch echt iedere keer moeten afwegen, meten en tellen. Doordat je dit iedere keer moet doen vraagt dit veel energie en daarnaast vastberadenheid. Alle ingrediënten moet je afzonderlijk van elkaar tellen en je moet weten hoeveel calorieën je op je bord mag hebben.

Je berekening zal nooit helemaal kloppen

Je berekening zal nooit helemaal kloppen, terwijl je wel moeite neemt om alles te tellen. Dit komt omdat sommige producten toch wat meer suikers en vetten bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan appels en kipfilets. De waardes verschillen per laboratorium en hierdoor krijg je ook iedere keer andere waardes. Hierdoor zien mensen het nut er niet van in om je calorieën te blijven tellen.

Soms is het lastig om te tellen

Het kan wel is gebeuren dat je een avondje op stap gaat of gewoon een avond een restaurant pakt. Dan is het natuurlijk onmogelijk om de calorieën te kunnen tellen. Als je de ingrediënten die je eet niet kent dan wordt een schatting maken erg lastig want dan kun je er nog wel is goed naast zitten.

Varieer dagelijks je calorieënbehoefte

Dagelijks varieert je behoefte in calorieën eten. Je kunt het zien als: heb je een dag dat je minder of meer sporten? Dan varieert het eten ook of je meer of minder eet.  Hou je daarom niet vast aan een cijfer. Dit kwijlt je uiteindelijk.

Obsessie calorieën tellen

Ieder mens kan het helpen om calorieën te tellen. Maar het kan ook obsessie gaan worden, waardoor je het nog maar moeilijk kan loslaten. Hierdoor krijg je geen goede mentale houding. Als je obsessief gaat tellen en gek wordt als je een keer niet kunt vinden hoeveel calorieën je eet dan kun je uiteindelijk last krijgen van eetstoornissen. Op die manier wordt het doel wat je eigenlijk had het minst erge probleem maar wordt je obsessie en de punten daarnaast een probleem.

Gezondheid

Denk jij dat calorieën tellen gelijk staat aan gezond eten? Dit is niet het geval. Je kan fastfood eten aan de hand van je caloriebehoeftes maar dit zal dan van korte duur zijn om je doel te zien bewegen. Met de langere termijn kom je er bedrogen uit. Je energie zal verdwijnen en je hormoonbalans kan verstoort raken. Hierdoor loop je vast en kun je gefrustreerd raken.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *