Welke dingen kan je doen tegen teruggetrokken tandvlees?

0

Teruggetrokken tandvlees is een veel voorkomend probleem. Vaak wordt het als erg lastig ervaren: omdat je tanden en wortels bij teruggetrokken tandvlees meer bloot komen te liggen, kunnen ze gevoeliger zijn voor temperaturen. Ook kan het vervelend zijn om zoete of zure producten te eten.

Zelfs als je niet veel last hebt, is het onverstandig om lang met teruggetrokken tandvlees rond te blijven lopen. Het kan namelijk ook voor andere gebitsproblemen zorgen. In dit artikel bespreken we daarom enkele tips die helpen bij het voorkomen en bestrijden van teruggetrokken tandvlees.

Hoe voorkom je teruggetrokken tandvlees?

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. De beste manier om teruggetrokken tandvlees te voorkomen is een goede verzorging van je mond en gebit. Het is hierbij vooral erg belangrijk dat je regelmatig je tanden poetst, het liefst twee keer per dag. Zorg er ook voor dat je geen plekjes overslaat. Teruggetrokken tandvlees ontstaat namelijk vaak als gevolg van een ontsteking in het tandvlees. En tandvleesontstekingen kunnen voorkomen worden met een goede mondhygiëne. Flossen is daarom ook belangrijk, probeer dit minstens éénmaal per dag te doen.

Frequent tandenpoetsen is dus erg belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Terugtrekkend tandvlees kan namelijk ook een gevolg zijn van te ruw tandenpoetsen. Wanneer je heel hard drukt, kan dit het tandvlees gaan irriteren, wat weer voor ontstekingen kan zorgen. Zorg er dus voor dat je altijd met aandacht je tanden poetst en gebruik een tandenborstel met zachte haren.

Andere dingen die bijdragen aan het voorkomen van terugtrekkend tandvlees:

  • Stop met roken. Als je rookt, kun je hier het beste mee stoppen. Dit kan namelijk bijdragen aan een slechte gezondheid van je tandvlees.
  • Bezoek de tandarts regelmatig. De tandarts kan goed in de gaten houden of je tandvlees nog gezond is. Ook kan de tandarts vaak de eerste verschijnselen van terugtrekkend tandvlees zien, nog voordat je deze zelf door hebt. Zo kun je tijdig ingrijpen. Verder kan de tandarts je adviseren in poetstechnieken en andere maatregelen die je kunt nemen.
  • Eet gezond. Slechte eetgewoontes vertalen zich vaak direct naar een slecht gebit. Als je gezond eet, heb je betere tanden en meer weerstand tegen eventuele infecties van het tandvlees. Zorg er daarom voor dat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt ook daadwerkelijk binnenkrijgt.

Hoe behandel je teruggetrokken tandvlees?

Als je last hebt van teruggetrokken tandvlees, is het belangrijk om te weten wat precies de oorzaak is. Als het veroorzaakt wordt door een ontsteking van het tandvlees, dan is het vaak voldoende om de ontsteking te behandelen. In dit geval kun je het beste even met je tandarts overleggen.

Als je denkt dat het tandvlees zich terugtrekt omdat je een periode ruw hebt gepoetst, is het belangrijk om je poetsgedrag onmiddellijk aan te passen. Let er extra goed op dat je niet te hard poetst, maar blijf wél regelmatig poetsen en flossen. Meer info over praktische tips hierbij kan je op deze website terugvinden.

Omdat je tanden extra gevoelig zijn bij teruggetrokken tandvlees, is het ook verstandig om het tandglazuur te beschermen. Dit kun je doen door voor tandpasta met fluoride of xylitol te kiezen. Fluoride en xylitol dragen bij aan een gezond gebit door het glazuur te versterken en tandplak te bestrijden.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *